Dobra praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety lub dotknięciu stworzeń, liczne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada jeszcze noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa podstawowe systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i towarów. ghp GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle nadzorowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu hamowanie i minimalizowanie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.